موج جدیدی از بازداشت فعالان مدنی، جامعه زنان و هنرمندان اخیرا در ایران به راه افتاده است بهطوریکه پس از بازداشت روز جمعه محمد رسولاف و مصطفی آل احمد، دو فیلمساز سینما، روز گذشته جعفر پناهی، فیلمساز و کارگردان و برنده جایزه آزادی اندیشه پارلمان اروپا (ساخاروف) نیز بازداشت شد.
خبرنگار یورونیوز فارسی در کنفرانس خبری روزانه کمیسیون اروپا در ارتباط با این بازداشتها از پیتر استانو، سخنگوی ارشد روابط خارجه اتحادیه اروپا پرسید که این نهاد درباره شرایط کنونی حقوق بشر و تشدید سرکوبها از سوی دولت ایران چه اقداماتی را در دستور کارخود دارد؟ همچنین اتحادیه اروپا تا چه مقدار میتواند مسائل ومشکلات حقوق بشری را در گفتگوهای دیپلماتیک با ایران و خصوصا در مذاکراتی همچون برجام لحاظ کند؟
پیتر استانو، سخنگوی ارشد روابط خارجه اتحادیه اروپا در پاسخ گفت: «مسلما همانطور که شما گفتید حقوق بشر از اهمیت بالایی برخوردار است، این موضوعی است که آقای بورل در گفتگوهای چندجانبه و دوجانبهای که با همتایان ایرانی خود داریم به طور مستمر آن را پیگیری میکند. حتی در سفر اخیر آقای بورل که برای پیشبرد و احیای برجام صورت گرفت، موضوع حقوق بشر نیز در دستور کار بود. ما به طور مستمر و موازی در گفتگوهای دوطرفهای که داریم موضوع حقوق بشر را پیش میبریم.»
آقای استانو افزود: «روابط دوجانبه ایران و اروپا در یک مسیر دیپلماتیک است که ما مسائل دیگری نظیر حقوق بشر را نیز از همین مسیر پیش میبریم. موضوع حقوق بشر برای ما بسیار پر اهمیت است و در موارد نقض حقوق بشر ما و همکارانمان همواره با اولویت بالایی به این موضوع میپردازیم و نگرانیهای خود را از طرق مختلف اعلام میکنیم.»
سخنگوی ارشد روابط خارجه اتحادیه اروپا در ادامه گفت: «مواردی از نقض حقوق بشر، بازداشتها، سرکوب جوامع مدنی و روزنامهنگاران مستقل، همه موارد مهمی هستند که ما نگرانیهای خودمان از آنها را به مقامات ایران ابراز میکنیم. همچنین کشورهای عضواتحادیه اروپا نیز به طور جداگانه در روابط دو جانبه و سیاست خارجی خود به این موضوعات میپردازند.»
پیتر استانو در پاسخ به سوال خبرنگار یورونیوز درباره بیاینه اتحادیه اروپا در حمایت از کوبا گفت: «آن بیانیه از سوی ۲۷ کشور اروپایی صادر شده بود. این دسته از بیانیهها میتواند در صورت نیاز توسط نماینده عالی در سیاست خارجه (نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی) نیزصادر شود. همچنین در صورتی که یکی از اعضا در یکی از موارد حقوق بشری نگرانی داشته باشد، برای جذب پشتیبانی به دیگر اعضا رجوع می کند و عموما این گونه بیانیهها از کانالهای دیگری صادر میشوند.» وی افزود: «اما در صورت نیاز سرویس روابط خارجه [اتحادیه اروپا] نیز همانطور که پیشتر نیز نظیر این اقدامات را انجام داده است، با صراحت درباره موارد نقض حقوق بشر هشدار میدهد و با آن مقابله میکند.»
سخنگوی ارشد روابط خارجه اتحادیه اروپا در ادامه گفت: «اما از آنجا که سرویس روابط خارجه یک سرویس دیپلماتیک است، ما ترجیح میدهیم که مشکلات را به صورت دیپلماتیک حل و فصل کنیم و این به معنی طرح معضلات در گفتگوهای رو در رو است. ما همواره در تلاشیم تا در گفت وگوها با صراحت دیدگاه خود در رابطه با اقدامات ناقض حقوق بشر را به طرف مقابل منتقل کنیم وضمن تاکید بر مواضع خود درباره اهمیت رعایت حقوق بنیادی شهروندان، نشان دهیم که به تغییرات ساختاری در این کشورها در برخورد با شهروندانشان و همسو شدن آنها با قوانین حقوق بشر و ارزشهای بین المللی امیدوار هستیم.»
خبرنگار یورونیوز بار دیگر درباره بازداشت جعفر پناهی و محمد رسولاف از پیتر استانوسوال کرد که آیا در این زمینه اقدامی صورت گرفته یا برنامهای در دستور کار است؟
آقای استانو در پاسخ گفت: «دوباره تاکید میکنم، کاری که ما انجام میدهیم تعقیب مسائل از طریق دیپلماتیک است. اگر ما احساس کنیم که مسیر دیپلماتیک به طورکامل طی شده و نتیجهای حاصل نشده و نیاز است که به صورت عمومی و خارج از کانالهای دیپلماتیک اقدامی نماییم این کار را خواهیم کرد.»
وی افزود: «در حال حاضر ما در تلاشیم که نگرانیهای خود را از طریق کانالهای دیپلماتیک ابراز نماییم چه در قالب اتحادیه اروپا و چه از سوی تک تک اعضای اتحادیه و در ابعاد کشوری و روابط دو طرفه. ما با سیستم هماهنگی که داریم به صورت همزمان یک سیاست مشترک را دنبال می کنیم و شنیدن یک موضوع از سوی اعضای اتحادیه اروپا به صورت جمعی و تک تک کشورها به صورت فردی میتواند تاثیر گذارتر باشد و اهمیت پیام را دو چندان کند.»
وی تصریح کرد: «این روشی است که ما در دستور کار داریم و همانطور که گفتم دیپلماسی همیشه مسیری است که ترجیح میدهیم اما زمانی که احساس کنیم نیاز هست که به صورت عمومی موضوعی را بیان کنیم این اقدام را خواهیم کرد.»
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0