دولت مونتهنگرو صبح شنبه به دلیل عدم کسب رای اعتماد در پارلمان این کشور سقوط کرد. سقوط دولت در پی شکاف موجود بین دولت و پارلمان این کشور بر سر تنظیم روابط با کلیسای قدرتمند ارتدکس صربستان اتفاق افتاد.
قانونگذاران تنها چند هفته پس از این که دولت مونتهنگرو تفاهمنامهای را برای تنظیم موقعیت کلیسای صربستان در مونتهنگرو امضا کرد، با ۵۰ رای موافق در مقابل تنها یک رای مخالف موجب سقوط دولت دریتان آبازوویچ، نخست وزیر، شدند.
موقعیت و نفوذ کلیسای ارتدکس صربستان برای بسیاری از مردم مونتهنگرو حساسیت برانگیز است. این کشور کوچک حوزه بالکان با تنها ۶۲۰ هزار نفر جمعیت در سال ۲۰۰۶ میلادی از صربستان جدا شد.
کلیسای ارتدکس صربستان بالاترین تعداد پیروان را دراین کم جمعیت ترین کشور حوزه بالکان دارد، اما مردم مونتهنگرو اختلاف نظرهای جدی برسر نفوذ این کلیسا و روابط این کشور با صربستان دارند.
منتقدان دولت نیازی به رفتار و تفاهمنامه ویژه با کلیسای ارتدکس صربستان جدای از سایر جوامع مذهبی نمیبینند و گروههای غربگرای مونتهنگرو نیز این تفاهمنامه را ابزاری درجهت افزایش نفوذ صربستان و روسیه در بحبوحه جنگ اوکراین میدانند.
آبازوویچ از این تفاهمنامه به عنوان راهی برای گذر از مناقشه دیرینه با کلیسا بر سر مالکیت و سایر حقوق آن در مونتهنگرو و تمرکز بر موضوعات مهم دیگر دفاع کرد.
هنوز مشخص نیست که آیا سقوط دولت منجربه انتخابات پارلمانی زودهنگام میشود یا احزاب برای تشکیل دولت ائتلافی جدید تلاش خواهند کرد.
درگیریهای سیاسی داخلی مونتهنگرو مانع از پیشرفت این کشور به سوی ادغام در اتحادیه اروپا شده است. این کشور در مخالفت با روسیه، متحد پیشین خود، در سال ۲۰۱۷ میلادی به پیمان ناتو پیوست.
درگیریهای مذهبی هم در مونته نگرو بسیار حساسیت برانگیز و یکی از دلایل اصلی سقوط دو دولت گذشته است. یک سوم ساکنان مونتهنگرو خود را صرب میدانند و گروهی از ملیگرایان هم هویت مستقل مونتهنگرویی را کاملا انکار میکنند.
کلیسای ارتدکس صربستان نهاد مذهبی غالب در مونتهنگرو است اما مخالفانش آن را متهم به تامین منافع بلگراد میکنند. البته یک کلیسای ارتدکس مونتهنگرویی هم وجود دارد که در اقلیت است و دنیای ارتدکس آن را به رسمیت نمیشناسد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0